Visie en Missie

Visie

Het perfecte plaatje

We leven in Nederland in een maatschappij waarin alles kan. We kunnen ons eigenlijk alles veroorloven. We leven interessante levens met mooie reizen, bucketlists en te gekke hobby’s. We hebben prachtige huizen, auto’s, kleding, mobiele telefoons. We hebben uitdagende en interessante banen en zijn succesvol. Het kan niet op! We kunnen kiezen uit de meest uiteenlopende opleidingen en cursussen om onszelf te ontwikkelen. En we zijn ontzettend gelukkig en alles klopt. We leven het leven uit een magazine of een film  (of op Facebook). ‘Het perfecte plaatje’. En als het je niet lukt om gelukkig te zijn dan ligt dat echt aan jezelf. Dan doe je niet genoeg (je best).

Ratrace

Omdat we allemaal zo graag ‘erbij’ willen horen en succesvol willen zijn, kijken we goed naar de mensen om ons heen. Welke auto rijdt onze zwager? Hoe brengen vrienden hun vakantie door? Hoe succesvol is de buurman en verdient hij meer dan ik? En dan willen, dan móeten, wij dat ook hebben. Omdat we zoals gezegd bij willen horen, maar ook omdat we het eigenlijk nog wel iets béter willen dan de ander. Want dan groeit ons aanzien en dat voelt (even) goed. Het gras is altijd groener aan de andere kant, denken we. Maar wat er ongemerkt gebeurt is dat we in een wedstrijd zitten. Een ratrace om het meest fantastische, opzienbarende, luxueuze leven te leiden. Een wedstrijd zelfs tegenover onze vrienden, familie en partner. En we hebben het door die strijd druk, druk, druk.

Is dit alles?

Hoewel we alles hebben in ons perfecte leven, ervaren we een leegte. We komen thuis aan het eind van een drukke, maar altijd ‘geweldige’ dag, maar we voelen ons leeg. We zijn ontevreden, moe en ongelukkig. Hoe kan dat? Er lijkt iets te missen, maar wat dan? En dat kan toch niet want we hebben toch alles? Snel nog maar een extra winterbreak naar Mallorca boeken, dan voelen we ons vast beter…… En in plaats van lekker van de zon en de cultuur op Mallorca genieten, zijn we meer bezig hoe dit op social media komt: de juiste selfie bij het strand, bij het etentje in het restaurant en in de luxueuze hotelkamer. En dan de likes en reacties in de gaten houden. Wat lijkt het allemaal mooi aan de buitenkant.

Stress en ontevredenheid

We blijven onbewust en onbedoeld meedoen met de ratrace, want wat is anders het alternatief? We blijven naarstig zoeken naar datgene dat ons nog gelukkiger en nog succesvoller maakt, omdat het altijd beter en mooier moet. We moeten blijven presteren. En dat levert een boel stress op. Er zijn gewoon teveel keuzes en mogelijkheden en wat past nu echt bij jou? We durven het niet te zeggen omdat we het allemaal zo goed hebben in Nederland, maar we zijn ontevreden, ongelukkig en eenzaam. En we voelen ons schuldig om die ontevredenheid want: ‘denk aan Afrika’, we schamen ons voor onze omgeving want die emoties zijn niet social media- proof en we kunnen ze niet verklaren, en dus we praten er massaal niet over omdat we er wel bij willen blijven horen.

Móeten

We durven wel te zeggen dat we last hebben van stress. Dat kan haast niet anders want ons werk en onze relaties gaan eronder lijden. We hebben burn-out verschijnselen, zitten overspannen op de bank en gaan scheiden. En als oplossing zoeken we ons heil in een cursus mindfullness, yoga en spiritueel bezig zijn. Er is niets mis met deze cursussen, ze kunnen heel helpend zijn, maar uiteindelijk ‘móet je daar ook heen. En we móeten al zoveel en we zijn al zo druk met ons werk, familie, vrienden en hobby’s.

Wie ben ik en wat wil ik?

Door het leiden van een leven dat wordt bepaald door de keuzes en volgens de standaarden van onze omgeving, raken we onze eigenheid kwijt. We rennen onszelf grandioos voorbij en kunnen geen grenzen aangeven omdat we simpelweg niet weten waar deze bij onszelf liggen. We weten niet meer wie we zijn en wat we willen. En we zijn er ook bang voor, want stel je voor dat we houden van een simpel leven waarbij we het liefst in het weekend thuis op de bank zitten met een netflix-serie in plaats van allemaal hippe feestjes te bezoeken. Of het blijkt dat je een hekel hebt aan leiding geven omdat je van vergadering naar vergadering moet en je houdt helemaal niet van vergaderen. Hoe staat dat op social media?

Voer je eigen regie!

De enige oplossing om af te komen van het gevoel van leegte, de ontevredenheid, de ongelukkigheid en zoveel móeten is eenvoudig: stop gewoon met meedoen aan het perfecte plaatje. Het hoeft niet altijd beter en mooier. Want eigenlijk bestaat het perfecte plaatje en die ratrace helemaal niet. Het zit alleen maar in ons hoofd; in onze gedachten. We leggen onszelf op dat we mee moeten doen en dat we moeten voldoen aan allerlei eisen. Uiteindelijk doen we het allemaal onszelf aan. En er is echt wel een alternatief. Door anders te leren denken, leren we regie te nemen over ons eigen leven, gedrag, emoties en gevoel.

Missie

Het is mijn missie om, door te luisteren en door vragen te stellen, mensen de regie over hun eigen leven weer terug te geven en zodat ze weer ‘lekker in hun vel’ zitten. Hierdoor voelen ze zich meer ontspannen, ervaren ze meer rust en plezier in hun leven en kunnen ze weer genieten. Zonder móeten en belemmeringen.