Tip 7: Denk minder

Ik ben een echte denker en mijn hoofd knalt soms uit elkaar door allerlei gedachten. Vooral net voor het slapen gaan. En dit kost me slaap, positiviteit en rust. Herkenbaar? Ik dacht ook in het begin: Minder denken?! Yeah right, dat lukt me nooit! Maar ik heb inmiddels een aantal tips voor je die voor mij goed werken.

Wat je je in de eerste plaats moet realiseren is dat je hoofd denkt, net als je hart bloed pompt, je ogen kijken en je oren horen. Het hoofd doet waar het voor gemaakt is en dat kun je dus gewoonweg niet stopzetten. Stop dus vooral met ‘je hoofd leegmaken’. En ten tweede moet je loslaten dat je ook maar enige controle hebt over je gedachten. Je kunt zelfs nog geen minuut zonder gedachte zijn. Probeer het maar eens; er komt altijd wel weer een (onvoorspelbare) gedachte. Het accepteren van het gegeven dat er altijd gedachten zijn en dat je daar niets over te zeggen hebt, moet al wat rust geven.

Maar dit werkt bij mij het beste: Minder waarde hechten aan je gedachten. Bij elke gedachte die je hebt, denk je: goh ja, dat is een gedachte. En meer doe je er dan niet mee. Je gaat niet nadenken over de inhoud; je stelt slechts vast dat er een gedachte opborrelde. Stel de gedachte voor als ballonnetje en die laat je gewoon vliegen. Want je hoeft niet altijd wat met die gedachten. Als je dit een tijdje doet zul je merken dat dit meer rust geeft en dat er meer energie overblijft. Energie voor leuke dingen dus!