Tip 16: Laat los waar je geen invloed op hebt

Iedereen maakt zich druk om vanalles en nog wat. Aan de rekeningen die betaald moeten worden, de gezondheid van jezelf en anderen, het weer, het werk van je partner, de vakantie, hoe je leidinggevende de boel (verkeert) regelt. Je hooft zit vol met allerlei zaken en het ís allemaal al zo druk. Je frustreert je over het feit dat wat je ook lijkt te doen, het geen verschil lijkt te maken. Herkenbaar?

Je voelt je dus duidelijk betrokken bij heel veel dingen in de wereld. Maar heb je je ooit afgevraagd of je overal invloed op hebt? Stephen Covey beschreef in zijn boek: “The seven habits of highly effective people”, de ‘Cirkel van Invloed’ en ‘de Cirkel van Betrokkenheid’. De cirkel van betrokkenheid, de buitenste cirkel, is groot. We voelen ons betrokken bij veel dingen, maar we hebben hier geen of maar een beetje invloed op. Als we veel met deze dingen bezig blijven, kost dit veel (nutteloze) energie. Het is beter te focussen op de cirkel van invloed (binnenste cirkel); de dingen waar we wel invloed op hebben.

Heb je iets waar je veel mee bezig bent? Vraag je dan af of je hier ook invloed op hebt. Is het antwoord nee? Probeer dit dan los te laten. Dit klinkt makkelijker dan gezegd, maar je voornemen het los te laten helpt ook al. Is het antwoord ja? Maak dan een plan hoe je hier iets aan wilt doen en zet een eerste stap. Niet afwachten, maar doen.

Het zal je opvallen dat wanneer je je meer bewust wordt van wat allemaal in je cirkel van invloed zit, deze cirkel zal groeien en naar verhouding wordt de cirkel van betrokkenheid steeds kleiner. En dat geeft lucht en kracht en draagt bij aan je levensgeluk!

Kun je moeilijk bepalen waar je wel of geen invloed op hebt. Of heb je moeite met dingen loslaten? Neem eens contact met me op zodat we samen er eens naar kunnen kijken.