Tip 15: goed ademhalen

Hoe kom jij de tropische dagen door? Badje in de tuin, koude handdoek om je nek en veel ijsjes eten? Goed bezig; dat is allemaal heel nuttig. Maar weet je wat ook helpt: goed ademen!

Dat ademen belangrijk voor ons is, weten we natuurlijk allemaal. We kunnen maar 3 minuten zonder adem, zuurstof. Goede ademhaling en ademhalingstechnieken maximaliseren onze sportprestaties. We kennen allemaal het ‘zuchten’ van tennister Sharapova. Goede ademhaling helpt ook om zenuwen te bedwingen en rustig te blijven/ worden bij spannende situaties. Net voordat ik het podium opga doe ik vaak een aantal ademhalingstechnieken. En hoewel we allemaal ruim ervaring hebben met ademhalen, doen veel van ons dit niet op de goede manier en daar word je niet gelukkig van.

Een goede ademhaling levert je een heleboel op: meer energie, betere gemoedstoestand, betere nachtrust, minder stress, minder prikkelbaar, lagere bloeddruk, betere verwerking van afvalstoffen, betere spijsvertering en minder maag- en darmklachten, sterke gezonde longen en minder kans op hartproblemen. Wow!

Dan wil je vast weten wat ‘goed ademhalen’ dan precies is. De meeste mensen ademen gemiddeld ergens rond de 16 keer per minuut. En dit is te veel. Een veel gezondere ademhaling is wanneer je ademhaling per minuut rond de 10 keer ligt. Dit is in een rusttoestand en dit kan je zien als de normaalwaarden van een goede ademhaling. Verder adem je bij een goede ademhaling door de neus in en uit en beweegt dan je navel op en neer.

Heb je het even bij jezelf gecheckt? Ik heb een handige, simpele oefening voor je als je te snel, te oppervlakkig en te hoog ademhaalt:
1. Doe je mond dicht en houdt deze gesloten.
2. Adem in via je buik, 3 seconden.
3. Houd een seconde vast.
4. Adem uit door te ontspannen, 4 seconden.
5. Pauzeer, totdat je weer natuurlijke aandrang voelt om in te ademen.
6. Doe dit twee keer op een dag gedurende vijf minuten. Je zal merken dat je er steeds beter in wordt en dat de ademhaling steeds kalmer wordt.

Reken maar dat je hier gelukkiger van wordt!