Tip 14: Ga de natuur in!

Dat Japanners af en toe bizarre trends hebben waar we van staan te kijken is bekend. Maar nu hebben ze iets bedacht dat echt zo gek nog niet is: ‘Forest Bathing’ (In het Japans shinrin-yoku). Prachtig woord. En eigenlijk hebben de Japanners niet eens iets nieuws bedacht, maar het alleen opnieuw onder de aandacht gebracht.
Forest Bathing is namelijk niets ander dan wandelen in de natuur. Maar dan zonder telefoon en camera zodat je echt daar bent, in het moment. Trendy gezegd: ‘mindful’ in het bos.
Dat de natuur goed voor ons is wisten we eigenlijk al. De geur in het bos, de geluiden, de frisse lucht en zelfs de kleur van al het groen is goed voor ons gemoed. We worden rustiger van, meer ontspannen en het geeft ons nieuwe energie; we herladen en worden er creatief van. Lekker he?
Maar we komen allemaal veel te weinig in de natuur en zijn ervan vervreemd. We leven in steden gemaakt van baksteen en beton waarin langzaamaan alle groen verdwijnt. We zitten het meest van onze tijd binnen onder het genot van allerlei technische uitvindingen. En als we dan de natuur in gaan, dan móeten we daar iets doen: hardlopen, bootcamp, 10.000 stappen zetten of foto’s maken.
Forest Bathing is zonder telefoon, camera of andere techniek de natuur in gaan. Je begint gewoon met slenteren. Neem niet bewust een route of loop ergens naar toe. Het gaat er om dat je gewoon in het bos ‘bent’. Gebruik daar al je zintuigen: Ruik het mos, de bloeiende bloemen, de paddenstoelen en de naaldbomen. Kijk naar alle soorten groen van de planten en bomen en hoe de zon speelt met de bladeren. Proef de frisse lucht die je inademt. Luister naar de wind dat door de bomen gaat, de vogels die kwetteren en het geritsel van dieren in de struiken. Voel aan het gras, aan de stammen en als er water is, voel met je vingers of voeten hoe koud het water is en ga ergens zitten of liggen.
Pas als je al je zintuigen opent zal, volgens de Forest Bathing volgers, dan ook je zesde zintuig zich openen en voel je je in contact staan met de natuur. Je voelt je ontspannen en rustig en: gelukkig! Yes, daar gingen we voor!
Slenter je mee?

Lukt het je niet om eigen kracht tot rust te komen in de natuur? Ik wandel graag een keer met je mee!