Tip 13: Doe vrijwilligerswerk

Afgelopen maandag heb ik mijn zoon opgehaald van zijn scoutingkamp in Lauwersoog. 3600 (!!) Scouts hebben daar het afgelopen weekend hun Noordelijk Pinksterkamp gehad. Het was dit jaar de 89ste keer dat dit werd georganiseerd en dat allemaal door (jonge) vrijwilligers!!

Al een aantal jaar zie ik met bewondering hoe goed de organisatie in elkaar zit, hoe goed doordacht de planning is, hoe origineel en creatief de activiteiten zijn en vooral met hoeveel enthousiasme de scouts worden vermaakt. Je kunt zien dat in de voorbereiding veel tijd is gestoken en dat het voor de leiding tijdens zo’n weekend af en toe hard werken is, maar dat de leiding er zelf ook enorm veel plezier in heeft.

Dit jaar kreeg de organisatie ook nog te maken met onweer, regen en veel wind. En op de laatste dag, ondanks dat de leiding stuk voor stuk schor was, ongeschoren en er helemaal doorheen zat, zat de sfeer er nog steeds in. De ‘eindshow’ was weer een succes, omdat de leiding na 4/5 dagen nog steeds honderden kinderen (de Welpen) wist te boeien met strijdkreten en grappige toneelstukjes. Overal zag je lachende en blije kinderen die weer de tijd van hun leven hebben gehad. Hulde voor al die vrijwilligers die dit jaarlijks mogelijk maken!

Maar naast dat ‘geven’ wat deze vrijwilligers allemaal doen, ‘krijgen’ ze hier ook een heleboel voor terug. Dat klinkt misschien erg cliché, maar je ziet het op de laatste dag NPK overal om je heen. Niet alleen de kinderen lopen met blije en tevreden smoelen rond, ook de leiding straalt: “Het was weer een mooi NPK dit jaar!”, hoor je ze tegen elkaar zeggen, “Volgend jaar weer!”

En dat is wat vrijwilligerswerk doet voor je. Het maakt je blij om anderen blij te maken. Dan wordt er o.a. dopamine in je brein aangemaakt, en zoals de trouwe lezer weet, dat is een hormoon dat je een gelukkig gevoel geeft. Maar naast het geluksstofje, helpt het doen van vrijwilligerswerk bij het je verbonden voelen met anderen. Je doet iets met elkaar, voor elkaar. Ook geeft vrijwilligerswerk het gevoel dat je bijdraagt en nuttig bent; je voelt je gewaardeerd en het geeft je een doel, een richting. Het draagt daarmee bij aan de vorming van je identiteit. Dit doe ik, dit ben ik. En het maakt je trots (en terecht!!) Ten slotte blijkt uit onderzoek dat vrijwilligerswerk goed voor de gezondheid is. Vanwege de positieve effecten op je geestelijke gezondheid, maar daarnaast door de stofjes in brein die er o.a. voor zorgen dat je bloeddruk lager blijft. Of je nu een scoutingkamp organiseert, iemand helpt met boodschappen doen of je geeft voetbaltraining bij de plaatselijke voetbalclub; vrijwilligerswerk is altijd goed voor je!

Als je al vrijwilligerswerk doet, helemaal te gek! Laat me vooral weten wat en waarom je het doet. Doe je nog geen vrijwilligerswerk en wil je het wel een keer proberen maar weet je niet goed hoe je dit aanpakt? Als je zoekt op Google op ‘vrijwilligerswerk’ en je plaatsnaam, kom je op een aantal sites waar je inspiratie op kunt doen.

Ga vooral iets doen wat je leuk vindt om te doen, waar je een passie voor hebt. Hou je van festivals bezoeken? Meld je een keer aan als vrijwilliger in plaats van bezoeker. Hou je van schrijven? Schrijf stukjes voor de sportvereniging waar je sport. Hou je van koken? Ga koken voor de lokale dak- en thuislozenopvang. Hou je van wandelen? Er zijn genoeg mensen die een maatje zoeken voor eens in de week. 

Misschien ben ik deze week wel een beetje beïnvloed door Lenny Kravitz. Hij gaf afgelopen weekend een concert tijdens het Drentse Hello Festival. Helaas kon ik er niet bij zijn, maar gelukkig zijn er wel opnames te vinden. Zijn boodschap aan de wereld vatte hij samen in een liedje: Let love rule! Beluister maar eens en raak ook geinspireerd.

Vanaf ongeveer 13:00  https://www.youtube.com/watch?v=As-zYJnabeE&list=RDAs-zYJnabeE&start_radio=1&t=13