Help! Hoe vind ik tussen de 63.000 coaches in Nederland de juiste coach voor mij??

Het is tegenwoordig ongelooflijk hoeveel coaches er zijn! 63.000?! Soms is dat voor mij als coach best intimiderend. Word ik wel gezien tussen al die coaches die de meest fantastische, interessante en bijzondere methodes en tools aanbieden en beloftes maken? Ik probeer mij te onderscheiden door ‘gewoon’ goed te zijn en te blijven in mijn vak en door vooral down to earth te zijn. “Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”. Maar hoe vind jij uit al die 63.000 nu de juiste coach die jou kan helpen?

Welke ‘klik’?
In de eerste plaats moet je ‘een klik’ voelen met een coach, maar wat is dat dan? Vraag het maar eens aan verschillende mensen en ze zeggen allemaal iets anders en de vraag is of het wel de goede klik is. Zo is het niet handig als er seksuele aantrekkingskracht-klik is tussen jou en de coach. Lijkt me logisch. Meestal verstaan mensen onder een ‘goede klik’ dat ze zich snel vertrouwd voelen met de coach. Dat baseren ze op ervaringen die ze met andere mensen hebben gehad. Dezelfde gevoelens worden opgeroepen. Daar zit ook een gevaar in. Stel je bent opgevoed door een kritische vader. Dan zou je een ‘klik’ kunnen voelen met een coach die kritisch is naar jou. Maar dit is niet gebaseerd op fijne herinneringen en daarmee geen ‘goede klik’’. Een goede klik met een coach houdt in dat je je begrepen voelt, gehoord en dat je je veilig voelt om je kwetsbaar op te stellen.

Hoe meet je de kwaliteit van een coach? 
Stel je bent op zoek naar een coach. Dan wil je weten of de coach van je keuze goed is in zijn of haar vak. Het beroep coach is niet beschermd. Dit betekent dat iedereen zich zonder opleiding zich zomaar coach mag noemen en dat gebeurt dus ook aan de lopende band. 63.000?! Daarnaast is coaching niet goedkoop, dus je wilt enige garantie dat je een goede coach hebt gevonden. En hoe kom je daar dan achter?

EIA- Keurmerk
Binnen een grote beroepsorganisatie voor coaches, (waar ik ook bij aangesloten ben) de NOBCO, wordt gewerkt met Europese standaarden; het European Individual Accreditation. Het EIA-keurmerk is hét Europese kwaliteitskeurmerk voor professionele coaches. Het bestaat uit 4 niveau’s: Foundation, Practitioner, Senior Practitioner en Master Practitioner (van laag naar hoog). Onder Foundation vind je bij NOBCO nog de ‘Basisaansluiting’, maar deze valt niet onder het EIA keurmerk. Aan elk van de EIA niveau’s worden strikte eisen gesteld, met betrekking tot praktijkervaring en professionele ontwikkeling. Voor diegenen die er echt even in willen duiken, op deze pagina kun je lezen wat de exacte eisen zijn. Zoek je mij ook even op met de zoekfunctie op de site ?

Kwaliteiten van een goede coach
Een kennismakingsgesprek met een coach is heel gebruikelijk en bedoeld om te kijken of de klik er is. Je zit nog nergens aan vast en een goede coach helpt je verder naar een andere coach als de klik er niet is. Let tijdens zo’n gesprek op de volgende kwaliteiten:
Een goede coach kan goed luisteren, zonder oordelen, stelt open vragen, vraagt door, is emphatisch en kan goed spiegelen. Laat je ook niet verleiden door allerlei tools en methodes die een coach aanbiedt. Een goede coach gebruikt ze ter ondersteuning en waar nodig. Een tool is niet doel op zich!

Tot slot
Of je coachingstraject een succes zal zijn, hangt niet alleen af van de juiste coach. Deze kan de allerbeste zijn, maar als je niet echt open staat voor veranderingen en je bent niet bereid om (hard) aan jezelf te werken zal dat niet uitmaken.

Happy coach-hunting!