Deborah Wolting

52480867_10156988067813431_2740122249322299392_nMijn naam is Deborah Wolting, ik ben 36 jaar, getrouwd en moeder van 2 kinderen. Naast docent, ben ik gedragsspecialist en gediplomeerd coach (aangesloten bij de NOBCO, de St!r en Coachfinder). Ik heb een praktijk aan huis is Assen.

NEEM CONTACT OP

Verschil maken voor een ander.

Zo’n 8 jaar geleden werd ik me er bewust van dat mijn passie in mijn werk als docent Praktijkonderwijs ligt in het coachen en begeleiden. Leerlingen en collega’s zoeken me op in de pauzes en na schooltijd om even wat met me te kunnen bespreken of om even te kunnen sparren. Het geeft mij enorm veel voldoening om de ander verder te helpen en het verschil te kunnen maken.

In eerste instantie heb ik de opleiding tot gedragsspecialist gevolgd met het idee om mijn coachings- en begeleidingsvaardigheden binnen het onderwijs te vergroten. Hoewel deze opleiding me veel heeft geleerd, bleek dit niet de juiste zet te zijn. Mijn belangstelling voor het coachingsvak begon de grenzen van onderwijsland te overschrijden, doordat ik na schooltijd jongeren ging begeleiden bij het schoolgaan, plannen en welzijn. Het bleek tijd om mij vaardigheden als coach te professionaliseren.

In 2018 heb ik de post HBO opleiding tot professioneel coach gevolgd. Dit bleek een schot in de roos. Ik zag mijn talenten, ervaringen, kwaliteiten, vaardigheden en kansen als coach en besloot mijn eigen praktijk te starten om daar het verschil te kunnen maken voor een ander.

Maakbare en prestatiegerichte wereld

In onze maatschappij lijkt alles te gaan om de buitenkant. Als je de foto’s op sociale media leest, leiden we allemaal prachtige levens, zo lijkt het. We omringen ons met de mooiste mensen en spullen. Doen de mooiste, meest spectaculaire dingen. Geluk lijkt te koop, maakbaar. Tegelijk moet het allemaal steeds meer zijn, steeds beter zijn. Een betere baan, een grotere auto, een duurder huis. We moeten zoveel.

De effecten van onze prestatiegerichte en maakbare wereld heeft een keerzijde die we allemaal inmiddels wel kennen: overspannenheid, burn-out, ontevredenheid, eenzaamheid, depressies en andere psychische problemen. We zijn helemaal niet zo gelukkig als het lijkt. Maar waarom kunnen we er dan zo moeilijk mee stoppen?

We willen er allemaal bij horen en willen voldoen aan verwachtingen die onze omgeving aan ons stelt. Dit begint al van jongs af aan. Heb je niet de juiste kleren aan, leukste hobby’s en tofste verjaardagsfeestjes, dan hoor je er niet bij. Iedereen leert al jong om hun doen en laten aan te passen aan wat hun omgeving ervan vindt, want als sociale wezens hebben we behoefte aan erkenning en waardering. 

Zo zijn we geneigd om alle keuzes in ons leven te maken op basis wat anderen daarvan vinden. De nieuwste i-phone kopen, promotie accepteren, studie kiezen. Maar wat past nu echt bij wie jij bent, wat jij wilt en wat jij kunt?

De Binnenplaats

Echt geluk is niet te koop maar komt van binnenuit. Bij de Binnenplaats werk ik met coachees daarom niet meer aan de ‘mooie’ buitenkant, maar aan hun binnenkant, hun ‘binnenplaats’. Door meer zelfinzicht en zelfkennis op te bouwen, maken coachees grote en kleine keuzes die echt bij ze passen. Hierdoor ervaren ze meer rust, focus en zijn ze ‘gewoon’ gelukkiger. Op deze manier hoop ik een bijdrage te kunnen leveren aan een minder prestatiegerichte samenleving en meer sociale en duurzame samenleving.

Van oudsher is een binnenplaats een constructie uit de architectuur. Al rond 3000 v. Chr. werden ze gebruikt in China en Iran. Het is een open ruimte zonder dak, aan alle zijden omgeven door muren en gebouwen. Vroeger werd de ruimte gebruikt als stal, bergplaats en tuin, maar ook als veilige, rustige ontmoetingsplaats.

De Binnenplaats Coaching biedt een veilige, rustige ontmoetingsplaats om te werken aan je eigen binnenplaats, met als doel meer focus, rust en geluk te ervaren in het leven.

Blikopener

Ik zie mijzelf als blik opener. Gesprekken met mij zijn gericht op het vergroten van de zelfkennis en het zelfinzicht om zo je blik te verruimen en je ogen te openen. Je bent niet altijd voldoende in staat om zelf je problemen op te lossen omdat we allemaal een blinde vlek hebben voor onszelf.  We denken onszelf te kennen. Tijdens de gesprekken gaat mijn volle aandacht naar jou en ondersteun ik je bij je zelfonderzoek door (provocatieve) vragen te stellen, door te reflecteren en te spiegelen. Dit gaat op een warme, respectvolle en nuchtere manier. Ik werk doel- en oplossingsgericht, wat betekent dat we werken vanuit heldere doelstellingen gericht op oplossingen en resultaten. Maar wat ik bovenal het belangrijkste vind in mijn gesprekken is een gezonde dosis humor en zelfspot.