De Pusher

De Pusher (De Doordouwer)

Na een drukke week heb je ineens op zondagmiddag tijd om te beginnen in je nieuwe boek. Heerlijk! Je zet een kop koffie, gaat in een relaxte stoel zitten en slaat de eerste bladzijde om… En dan het stemmetje: “Wat zit je nu te doen?! NIKS?!! Hup hup, je moet nog strijken, auto wassen, boodschappen doen, de tuin in, kast repareren, plank ophangen…….” En voor je het weet spring je uit je luie stoel en ga je met je to do list aan de slag.

Deze ‘ik’ kennen we allemaal. We noemen hem binnen Voice Dialogue vaak De Pusher/ de Doordouwer. Hij is in deze prestatiegerichte maatschappij overal om ons heen. Vraag aan iemand: “Hoe is het met je?” en dan antwoordt de Pusher: “Nou, druk!”. In deze wereld lijkt een druk agenda hebben, gelijk te staan aan succesvol en interessant zijn.

Voordelen van een Pusher
We vinden een sterke Pusher in ons de normaalste zaak van de wereld en dat is goed te begrijpen. Een Pusher krijgt namelijk veel gedaan, hij houdt van doorzetten, multitasken en efficientie. Hij beschermt je tegen mislukken. De Pusher zorgt er voor dat je dingen bereikt in het leven. Mensen gaan je respecteren en kijken naar je op en dat geeft je een goed gevoel over jezelf.

Jong geleerd..
De Pusher komt vaak in onze kindertijd al in ons leven. We hebben zelf geleerd van onze ouders, en leren nu onze kinderen, dat vervelen, rondhangen, lummelen niet ok is. We moeten altijd iets (nuttigs) doen. Eerst was het de stem van onze ouders en nu zit de stem in onszelf.

Nadelen van de Pusher
Een dominante Pusher in je kan veel problemen opleveren. Een Pusher heeft namelijk geen tijdsbesef. Hij komt met een to do- list, maar heeft niet nagedacht of deze wel af te krijgen is binnen een bepaalde tijd. Dat kan ervoor zorgen dat je om 11 uur ‘s avonds nog je mailtjes gaat beantwoorden. Of midden in de nacht gaat staan strijken omdat je Pusher vindt dat slapen nog niet kan. Een Pusher kan je helemaal uitputten; oververmoeidheid, hoge bloeddruk, burn-out komt vaak voor bij mensen met een dominante Pusher. Hij kan dus levensgevaarlijk zijn.

De tegenpool: De Relaxte ik
Het is belangrijk om, bij een dominante Pusher, op zoek te gaan naar een ‘ik’ die hem tegenwicht kan bieden. (Bij Voice Dialogue gaat het om het vinden van een balans tussen je ‘ikken’.) Bijvoorbeeld de Rustige, Relaxte ik. Deze ik is niet ambitieus, houdt van relaxen en leeft in het nu.

Regisseren vanuit het Bewuste Ego
Het is moeilijk om de Relaxte ik te vinden en naar hem te luisteren. Je Pusher bemoeit zich er meteen mee. Het is een kwestie van oefenen om, onafhankelijk (vanuit je Bewuste Ego, oftewel de Regisseursstoel), naar beide ikken te kunnen luisteren en dan komen tot een oplossing die goed voor jou is. Zo kun je dan in het voorbeeld hierboven zeggen tegen je Pusher: ”Ik heb het nu nodig om tot rust te komen omdat ik een drukke week achter de rug heb. Het zal er voor zorgen dat ik komende week weer topfit ben.” Je geeft op deze manier je Relaxte ik bewust de spotlight en stuurt de Pusher even naar de kleedkamer. Het kunnen regisseren van al je ‘ikken’ geeft je veel rust en keuzevrijheid!