De Perfectionist

Stel je hebt je muur behangen met een leuk printje. Je staat op een afstandje te kijken naar je voltooide klus. In eerste instantie ben je blij dat het af is. “Puik werk” denk je bij je zelf. En dan is er ineens het stemmetje dat zegt: “Je had het behang beter kunnen knippen in plaats van snijden; nu zijn sommige banen niet netjes afgewerkt. Je kunt beter opnieuw beginnen.¨ Of “Toch jammer dat die derde baan .. (nog 300 woorden) gekreukt is, dat blijf je toch zien. Haal er maar af!” Wie van ons luistert naar dat stemmetje en trekt al het behang er af en begint opnieuw?

Wat is Voice Dialogue?
Voice Dialogue is een coachingsmethode die ervan uitgaat dat onze persoonlijkheid is opgebouwd uit verschillende ‘ikken’ (gebaseerd op de archetypen van Jung). Doel van een coachingstraject met Voice Dialogue is in gesprek gaan met deze ikken. Hierdoor ontstaat meer zelfkennis en keuzevrijheid. Bovendien is het ook erg interessant en inspirerend om mee te maken! Ik zal je de komende weken voorstellen aan een aantal ‘ikken’ die je vast wel herkent!

Hard werken met de Perfecionist
Herkende je het stemmetje van het behangklusje bij jezelf? Dat is de Perfectionist. In mindere of meerdere mate hebben we deze ik allemaal in ons. Deze ‘ik’ stelt hoge eisen. Hij heeft een bepaald ideaalbeeld waar je te allen tijde aan moet voldoen. Als moet altijd perfect, volmaakt en foutloos zijn (en dat is het nooit!). Hij wil voorkomen dat je kritiek van anderen krijgt, dat je niet serieus wordt genomen of dat je niet voor vol wordt aangezien. Om dit de kritiek van anderen voor te zijn, laat de Perfectionist je hard werken. Eigenlijk beschermt hij je dus. Waar beschermt hij jou voor, denk je?
De Perfectionist heeft niet in de gaten dat wat hij verlangt menselijkerwijs niet mogelijk is. Hij blijft doorzeuren. Hij zorgt er voor dat je maar door ploetert tot je overwerkt en overspannen bent.

Voordelen van de Perfecionist
Een sterke Perfectionist heeft ook voordelen. Hij zorgt er voor dat je goed werk levert. Hij let altijd op de details. Dankzij hem raken dingen ‘af’ en kunnen we het maken in deze wereld. Leraren en werkgevers houden van perfectionisten!

De tegenpool: de Levensgenieter
Het geheim van Voice Dialogue zit in het zoeken van een balans tussen de verschillende ikken. Heb je het gevoel dat je een wel erg sterke Perfectionist in je hebt en belemmert hij je? Dan is het een goed idee om op zoek te gaan naar een ‘ik’ in je die hem wat tegenwicht kan bieden. De Perfectionist vindt dit tegenwicht vaak in de Levensgenieter.

Balans zoeken
Soms is het niet makkelijk om de Perfectionist te stoppen (hij houdt nu eenmaal van de spotlight en staat dat niet graag af) of om de Levensgenieter in je te vinden (hij zit vast te treuren in de kleedkamer omdat je nooit naar hem luistert). Een coachingssessie kan enorm helpen om in contact te komen met beiden en meer balans in je leven te krijgen. Neem eens contact met me op voor een kennismakingsgesprek voor coachingssessie.