Burn-out

Wat is een burn-out?

Bij een burn- out voel je je uitgeput en opgebrand. Vaak komt dit als gevolg van langdurige stress op het werk, wat op termijn ook je privéleven schaadt. Mensen geven aan ‘op’ te zijn en niets meer te kunnen presteren. Alsof de accu op is en niet meer bijlaadt. Een burn-out ontstaat geleidelijk, er kunnen jaren aan vooraf gaan, en veel mensen hebben het in het begin niet eens in de gaten.

burnout-991331_1920

Een burn-out is geen depressie en staat niet in de DSM5 omschreven als psychische aandoening maar als ‘aanpassingsstoornis’.

Uit onderzoek blijkt dat langdurige stress kan leiden tot verminderde hersenactiviteit en zelfs tot hersenbeschadiging. 

Zowel mannen als vrouwen kunnen een burn-out ervaren, maar uiten dit niet altijd op dezelfde manier. Beiden geven aan (emotioneel) uitgeput te zijn en slechter of helemaal niet meer te kunnen presteren. Mannen geven aan dat ze vaak gevoelloos met hun werk en andere mensen omgingen. Daarnaast hebben mannen, zolang ze het gevoel hebben nog te presteren op hun werk, niet het gevoel dat ze de weg aan het kwijtraken zijn. Als gevolg hiervan zoeken ze pas veel later hulp wat hun gezondheid ernstig kan schaden.